Tartu Tähetorni Taevakaart (planisfäär)

19,00 

Tartu Tähetorni pööratav taevakaart aitab tähistaevaga tuttavaks saada. Kaardil on näidatud olulisemad tähtkujud ja kuulsaimad tähed ning ka mõned vaatamisväärsed udukogud. Planisfäär on omamoodi analoogarvuti, mida saab sättida vastavalt kuupäevale ja kellaajale. Tartu Tähetorni pööratav taevakaart on seadistatud just Eestile sobilikult (58° põhjalaiust), tähtkujude ja tähtede nimed on eestikeelsed.

Lisafunktsioonid:

  • Päikese asukoht nii päris Sodiaagi tähtkujus kui ka astroloogilises märgis valitud kuupäeval. Näiteks 10. detsembril on Päike traditsiooni kohaselt Amburi tähemärgis, kuid tegelikult projitseerub hoopis Maokandja tähtkuju tähtede vahele.
  • Öö ja päeva vaheldumine Maa põhjapoolkeral.
  • Võtab arvesse nii suve- kui talveaega.

Planisfääriga on kaasas põhjalik õpetus ning sissevaade ajalukku. Teksti kirjutas Jaak Jaaniste, kujundas Andres Kuperjanov.

Tartu Tähetorni taevakaart on abiks igale astronoomiahuvilisele ja ringijuhile isegi olukorras, kus digitaalne planetaariumi tarkvara nutitelefonis võimaldab tähistaevas objekte tuvastada, kuna planisfäär aitab meil piltlikult näidata, miks on päevad suvel pikemad ja miks eri aastaaegadel näeme erinevaid tähtkujusid.

Mõõdud 30 cm x 25 cm

Tootekood: taevakaart Kategooria:

Lisainfo

Kaal 0,8 kg